1995
Het onverslaanbare Ajax van Louis van Gaal

cover_1995

Gegevens:

Uitgever: Carrera
Jaar: 2015
ISBN: 9789048822324
Pagina’s: 256
Prijs: 19,95 euro

Samenvatting:
Wat had Ajax in de Champions League te zoeken in het seizoen 1994/1995? Slechts één speler had al ervaring met het kampioenenbal: Frank Rijkaard. Het elftal bestond voornamelijk uit een stel jonge honden, nog onwetend van hun kwaliteiten en grenzen. Louis van Gaal zag zijn beoogde spits Ronaldo naar PSV vertrekken. ‘Maar wij hebben Patrick Kluivert,’ blufte de Ajaxtrainer. En daarmee begon een seizoen waarin Ajax heel Europa zou verrassen.

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won. Journalist Mike van Damme sprak uitgebreid met trainer Louis van Gaal, aanvoerder Danny Blind, ontdekking Patrick Kluivert, spelmaker Jari Litmanen en vele anderen. Het leverde een indrukwekkend verhaal op over het succes van 1995.

Recensies:

Trotse vaders
‘Het boek leest heerlijk weg, het is verhalend, spannend en een goede match tussen beschrijvingen en stukken uit gesprekken met betrokkenen. Je kunt zien dat Mike van Damme veel tijd heeft gestoken in onderzoek en achtergronden en de manier waarop hij deze feiten verweeft met uitspraken van veel verschillende voetballers, trainers en anderen maakt dit een goed leesbaar en interessant boek.’

Sportpreview Classics
‘Van Damme sprak met bijna iedereen die gedurende de Europese zegetocht ook maar iets met het eerste elftal te maken had en dat leverde een compleet document op dat bovendien leest als een hogesnelheidstrein.