Lefgozer
Voetbalverhalen van Richard Witschge

 

Gegevens:

Uitgever: Brandt
Jaar: 2018
ISBN: 9789492037824
Pagina’s: 272
Prijs: 20,00 euro

Samenvatting:
Johan Cruijff was een groot fan, anderen vonden hem juist een flierefluiter op voetbalschoenen. Buiten kijf staat dat Richard Witschge een begenadigd linkerbeen had. Het Amsterdams jochie dat op zijn zesde al tegen zijn ouders zei dat hij profvoetballer zou worden, groeide uit tot een speler voor wie je naar het stadion kwam.Hij onderstreepte dat in 1997 door tegen aartsrivaal Feyenoord de bal negen keer hoog te houden.

Witschge brak op zeventienjarige leeftijd door bij Ajax, werd door zijn mentor Cruijff naar FC Barcelona gehaald, voetbalde bij Bordeaux met Zinedine Zidane en vierde in Engeland de landstitel met het Blackburn Rovers van Alan Shearer. Na zijn terugkeer naar zijn Amsterdam won hij bij Ajax de dubbel met Morten Olsen, kreeg bonje met Co Adriaanse, maar bleef bovenal onverminderd populair.

In zijn autobiografie blikt Witschge terug op zijn enerverende carrière, zowel binnen als buiten het veld; in een voetbalwereld die steeds serieuzer werd, maar die geen grip op hem kreeg. Witschge bleef de ras-Amsterdammer die vooral plezier wilde maken… een lefgozer. 

Recensies:

De Telegraaf
‘Dat plezier hebben het allerbelangrijkste is voor Witschge, blijkt uit de woorden van zijn broer Rob in het voorwoord. “Richard lacht elke dag en leeft dus elke dag.” Lefgozer is met humor en plezier gemaakt. Dat lees je elke pagina.'