Pettersson
autobiografie Stefan Pettersson

 

Gegevens:

Uitgever: Ambo|Anthos
Jaar: 2017
ISBN: 9789026339455
Pagina’s: 268
Prijs: 20,00 euro

Samenvatting:
Stefan Pettersson was in 1988 amper een paar maanden in Amsterdam of de donkerste dagen van Ajax braken aan: een ontslagen trainer, een door bedreiging opgestapt bestuur, een belastingschandaal. Had hij hiervoor IFK Göteborg verlaten? De sympathieke Zweed bleef en groeide in zes jaar tijd uit tot een van de populairste Ajacieden ooit. Mede dankzij de spits, die in totaal honderd keer zou scoren, krabbelde de club op. Na twee landstitels, de KNVB-beker én de UEFA Cup zwaaide hij in 1994 af, aan de vooravond van Ajax’ succes in de Champions League van 1995.

In deze autobiografie blikt Pettersson terug op zijn roerige en imposante carrière, waarin hij samenwerkte met andere Ajax-iconen als Dennis Bergkamp, Jari Litmanen en Frank Rijkaard. 

Recensies:

Bol.com
‘De naam Stefan Pettersson (1963) maakt ruim twintig jaar nadat hij bij Ajax vertrok nog altijd wat los bij voetbalfans die hem zagen spelen. Je hoort ze bijna denken: Pettersson, Ajacied, sympathieke Zweed. De oud-aanvaller van de club uit Amsterdam heeft met behulp van sportjournalist Mike van Damme zijn eigen levensverhaal op papier gezet. Het resultaat doet niet af aan het beeld dat voetbalfans hebben van de sympathieke Zweed. In tegendeel, het versterkt het zelfs. Pettersson beschrijft zijn jaren bij Ajax in Amsterdam, van 1988 tot in 1994, en verhaalt over de pieken en de dalen. Een hardnekkige knieblessure maakte bij IFK Göteborg een einde aan zijn actieve carrière, die nooit naar een grote Europese topclub leidde. Het boek heeft een lovend voorwoord van oud-Ajax-trainer Louis van Gaal en een nawoord van Van Damme. In het hart van het werk zit een katern foto’s in zwart-wit en kleur uit de privécollectie van Pettersson, achterin statistieken over zijn Ajax-loopbaan.’